Visszaemlékezés a 22. Táncbemutatóra

Csoportunk február 22-én tartotta 22. Táncbemutatóját, melyen a német nemzetiségi táncok mellett vendég koreográfiaként latin, illetve magyar táncok is helyet kaptak. A csoport életében – évében mondhatni – az ősz a felkészülés időszaka, amikor minden csoport, a zenekar és a koreográfusok is a közelgő Bemutatóra készülnek. A rendezvény 16:00kor vette kezdetét, mely a hivatalos köszöntökkel, Schweininger Péter, a Szári Örökség Közhasznú Egyesület elnőkének beszédével és a díjak kiosztásával kezdődött. Az Év-Táncosa-díjat idén Taksz Lilla és Schwanner Bálint kapta a csoport életében végzett kiemelkedő munkájukért. A Freész-Károly-díjat pedig – mely az Egyesület által adható legmagasabb és legnívósabb elismerés – Ledényi Zsuzsanna kapta, a Landesrat volt irodavezetője, a tánccsoporttal és az Egyesülettel közösen végzett magas minőségű munkájáért.

A bemutató során színpadra vitt táncok Stock Szabolcs és Nagy Franciska koreográfiái voltak főként, azonban nyitó táncunkat – megemlékezve néhai koreográfusunkról, Wenczl Józsefről – az ő általa tanított koreográfiák közül választottuk, illetve záró táncunk Schweininger Péter Etwas frisches című tánca volt.

A 22. Táncbemutató fő műsorszáma Stock Szabolcs és Nagy Franciska koreográfiája a Regruten volt. A műsort megelőző marketing munkákban is a tánc hangulatát és történetét jelképeztük, mely a II. világháború idején besorozott falusi legények életét mutatta be. Az elválás mindkét fél oldaláról bemutatásra került, melyet a közönség meghatódva fogadott. A vendég koreográfiák és koreográfusaik: Szabó Tamás, Kürtösi Csilla – Cifra Kalotaszeg; Lente Lilla – Fiesta latina.

A műsor alatt a Biatorbágyi Fúvós Kisparti zenekar kísérte a táncokat, Kaszás Sándor karmester irányításával. A zenekar a műsor után koncertet adott, majd a svábbálban a Mondschein Kapelle felelt a hangulatért.

Írta: Stock Martin