bemutató:

rólunk

A Saarer Tanzgruppe tánccsoportot 1998-ban Schweininger Józsefné alapította, és ezzel egy időben az első csoport is létrejött. A fiatalok Krupánszki Lajosné segítségével német nemzetiségi táncokkal kezdtek el foglalkozni. A tánccsoport az évek alatt nagyon sokat bővült, így mára már nyolc csoporttal büszkélkedhet, ami körülbelül százhúsz fő aktív táncost jelent. A legidősebb táncosok 28-31, a legfiatalabbak pedig 5-7 évesek. A Saarer Tanzgruppe az egyik legnagyobb magyarországi német kultúrcsoport.

A rendszeres próbalátogatások, a szebbnél szebb népviseletek, a jobbnál jobb programok és a mostanra összeállt kísérő zenekarok mind arról árulkodnak, hogy Száron igény van a nemzetiségi német kultúrára, és a fiatalok – akik a tánccsoport lelkes tagjai – mindent megtesznek annak érdekében, hogy ez a hagyomány ne eltűnjön, hanem továbbszálljon a következő generációra.

A csoport már a határon túl is ismert, ugyanis rendszeres résztvevői az Europeade Fesztiválnak. A fesztivál keretein belül már eljutott Spanyolországba, Dániába, Svájcba, Olaszországba, Litvániába, Németországba, Belgiumba és Portugáliába is. Emellett pedig szoros kapcsolatban állunk két németajkú településsel; Möckenlohe és Schattendorf lakosságával. A tánccsoport legidősebb csoportjának lehetősége nyílt a tengerentúlon is bemutatni értékeinket: 2011-ben és 2019-ben az Amerikai Egyesült Államokban turnéztak, 2015-ben pedig Brazíliában.

Hazai téren is megpróbáljuk felvenni a versenyt a sváb tánccsoportokkal, és rendszeres résztvevői vagyunk a Landesrat által szervezett országos táncversenynek, ahol a tánccsoport már sokszor ért el kimagasló eredményt; 2008-ban és 2014-ben arany, 2011-ben pedig kiemelt arany minősítést.

Évenként megrendezésre kerül nálunk a Szári Táncgála, vagy ahogy jobban ismerik; a Táncbemutató. Ezt a gálát mindig a farsangi időszakban rendezi meg a tánccsoport. A bemutató legfontosabb célja, hogy a tánccsoport nyolc csoportja a falu közössége előtt mutassa be tehetségét, fejlődését. A műsor mindig színesebbé válik egy-egy vendégelőadó, egy-egy új koreográfia által. A táncbemutató zárásaként minden évben bált is rendezünk.

A csoport tagjai a táncoláson kívül még más-más tevékenységekkel is foglalkoznak, amelyek szintén ápolják sváb örökségünket. Két ifjúsági zenekar alakult a táncosok közül a tánccsoporton belül Táncos Újság örökíti meg papíron a történéseket, valamint az Archiváló és a Rekreációs Bizottság szabadidős programok szervezésével élénkíti a táncosok mindennapjait.

A Saarer Tanzgruppe nem csak egy tánccsoport, és nem is csak egy közösség. A Saarer Tanzgruppe egy csúcspont Szár történelmében.

A Saarer Tanzgruppe nem csak egy tánccsoport, és nem is csak egy közösség. A Saarer Tanzgruppe egy Kezdet, Szár történelmében.

Szári Örökség Közhasznú Egyesület
Saarer Tanzgruppe
2066 Szár, Rákóczi u. 68.        
Tel.: +36-30/954-0414
E-mail: saarertanzgruppe@gmail.com