A saarer Tanzgruppe

Eco

David Brower

„A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön”

Manapság az emberek egyre inkább arra törekednek, hogy minél környezettudatosabban éljenek. Ennek nemcsak abban kellene kimerülnie, hogy odafigyelünk arra, hogy ne szemeteljünk az utcán, vagy éppen elvigyük havonta egyszer az összegyűlt szemetünket a szelektív hulladékgyűjtő szigetre, hanem abban is, hogy a mindennapokban tudatosan éljünk, és ezzel az odafigyeléssel másokat is inspiráljunk.

A Saarer Tanzgruppe elébe ment a környezetet érintő problémáknak, és néhány aktív, önkéntes táncos ötletével elindult a környezettudatosság útján, melyek évről évre változnak, fejlődnek.

A csoportban hagyománnyá vált, hogy minden tavasszal vagy ősszel egy-egy csoport kimegy szemetet szedni a vasútállomás területére, ahol – sajnálatosan – mindig négy-öt zsák szemét összegyűlik, azonban a fáradságos munka gyümölcse, hogy hónapokig tiszta rendezett vasútállomáson várakozhatnak az utasok.

 

Sokan nem tudják, hogy mennyi műanyag szemét gyűlik össze egy többszáz fős rendezvény alkalmával. Gondoljunk csak a műanyag söröspoharakra vagy éppenséggel a műanyag étkészletre. Csoportunk egy nyári rendezvénye alkalmával, német testvérvárosunk példáját követve, arra a döntésre jutott, hogy minimalizálni kell a rendezvények után maradó műanyag hulladék mennyiségét, ugyanis előfordult, hogy több, mint húsz zsák műanyag szemét gyűlt össze a pakolás és takarítás végeztével. Ha elfogyott a sör, akkor már nem használható fel újra a pohár? Biztosan így van ez? A táncosok elkezdtek gondolkodni, és találtak egy céget, akiknek rendkívül tetszett az ötlet: a dizájn és a pohár funkciója pedig hamar kikristályosodott, és így születtek meg a „táncos poharak”; a kemény műanyagból készül, egyedi megjelenésű poharak, amik bár műanyagból vannak, azt a célt szolgálják, hogy a beléjük töltött ital elfogyasztása után ne a kukába, hanem a büfé mosogatójában landoljanak, a hamarosan történő újra felhasználás reményében. A tánccsoport ezzel a fejlesztésével a rendezvények műanyag – és egyéb – hulladékát rendezvényenként két zsákra csökkentette. Azóta minden összejövetelen, bálon és rendezvényen csak ezekből a poharakből lehet fogyasztani, az egyszer használatos műanyagtól pedig próbálunk teljesen megszabadulni.

 

A környezettudatosság és az ünnep jegyében a Saarer Tanzgruppe 2018. április 14-én elültetett a falu központjában egy fiatal fát, amely a tánccsoport 20. évfordulójára emlékezteti a tagokat és a falu lakóit. Az ültetés zeneszóval, borral és sok-sok nevetéssel zajlott, melyen a csoport tagjai közül nagyon sokan részt vettek.

 

A jövőben egyre több innovációval szeretnénk még környezettudatosabbá tenni a rendezvényeket és a mindennapjainkat.