SCHWABEN

A Saarer Tanzgruppét 1998-ban alapította Schweininger Józsefné, és ezzel egy időben az első csoport is létrejött. A fiatalokból álló csoport német nemzetiségi táncokkal kezdett el foglalkozni. A tánccsoport az évek alatt nagyon sokat bővült, így mára már nyolc csoporttal büszkélkedhet, ami körül-belül százhetven főt jelent. A legidősebb táncosok 26-28 évesek, a legfiatalabbak pedig 5-7 évesek. A Saarer Tanzgruppe az egyik legnagyobb magyarországi német kultúrcsoport.

 

A rendszeres próbalátogatások, a szebbnél szebb népviseletek, a jobbnál jobb programok és a mostanra összeállt kísérő zenekarok mind arról árulkodnak, hogy Száron igény van a nemzetiségi német kultúrára, és a fiatalok – akik a tánccsoport lelkes tagjai – mindent megtesznek annak érdekében, hogy ez a hagyomány ne eltűnjön, hanem továbbszálljon a következő generációra.

 

A csoport már a határon túl is ismert, ugyanis rendszeres résztvevői az Europeade Fesztiválnak. A fesztivál keretein belül csoportunk már eljutott Spanyolországba, Dániába, Svájcba, Olaszországba, Litvániába, Németországba és idén Belgiumba is. Emellett pedig szoros kapcsolatban állunk két németajkú településsel; Möckenlohéval és Schattendorf-fal. A tánccsoport legidősebb csoportjának lehetősége nyílt a tengerentúlon is bemutatni minket: 2011-ben az Amerikai Egyesült Államokban turnéztak, 2015-ben pedig Brazíliában.

 

Hazai téren is megpróbáljuk felvenni a versenyt a sváb tánccsoportokkal, és rendszeres résztvevői vagyunk a Landesrat által szervezett országos táncversenynek, ahol a tánccsoport már sokszor ért el kimagasló eredményt; 2008, 2014-ben arany, 2011-ben pedig kiemelt arany minősítést.

 

Évenként megrendezésre kerül nálunk a Szári Táncgála, vagy ahogy jobban ismerik; a Táncbemutató. Ezt a gálát mindig a farsangi időszakban rendezi meg a tánccsoport. A bemutató lényege először is az, hogy a tánccsoport nyolc csoportja a falu nagyközönsége előtt prezentálja tehetségét, fejlődését. A műsör mindig színesebbé válik egy-egy vendégelőadó, vagy egy-egy új koreográfia által. A táncbemutató zárása az esti bál, ahol a település zenekarai szolgáltatják a talpalávalót.

 

A csoport tagjai a táncoláson kívül még foglalkoznak más-más tevékenységekkel is, amik szintén ápolják sváb örökségünket. Két ifjúsági zenekar alakult a táncosok közül, a tánccsoporton belül Táncos Újság örökíti meg papíron a történeteket, az Archiváló és a Rekreációs Bizottság szabadidős programok szervezésével élénkíti a táncosok mindennapjait.

 

A Saarer Tanzgruppe nem csak egy tánccsoport, és nem is csak egy közösség. A Saarer Tanzgruppe egy Kezdet, Szár történelmében.

 

Szári Örökség Közhasznú Egyesület
Saarer Tanzgruppe
2066 Szár, Arany J. u. 69.        
Tel.: +36-30-497-34-13
E-mail: schweiningerpeter@gmail.com
SAAR